Historisch onderzoek

Opdrachtgever
B.G. Euser, Rhoon

Jaar
2019

Onderzoeksvraag
Informatie verzamelen in binnen- en buitenlandse archieven over de oprichter Albert Widenhorn en de ontstaansgeschiedenis van het familiebedrijf Widenhorn.

Bedrijfsbiografie

De op 16 januari 1876 in het Duitse Überlingen geboren Albert Widenhorn verliet al op jonge leeftijd zijn geboortestreek om zich uiteindelijk te vestigen in het Belgische Gent. Hier bouwde hij een florerende zaak op. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij in september 1914 met zijn vrouw naar Rotterdam. Daar ging hij opnieuw in zaken en richtte er in 1919 onder zijn eigen naam een handel in gereedschappen op. Na zijn overlijden in 1944 zette zijn bedrijfsleider Cornelis Euser de zaak voort.

In het kader van het 100-jarig bestaan van Widenhorn wilde Bert Euser – derde generatie eigenaar/directeur – niet alleen de geschiedenis van het bedrijf maar ook die van de oprichter Albert Widenhorn vastleggen. Samen met hem heb ik onderzoek verricht in diverse binnen- en buitenlandse archieven. We hebben nieuwe, belangrijke informatie gevonden, die hij heeft gebruikt om zelf dit verhaal in boekvorm vast te leggen. Deze bedrijfsbiografie verscheen in september 2019 onder de titel: op zoek naar de ziel van de zaak.

Foto: collectie Widenhorn