Historisch onderzoek

Opdrachtgever
State University Connecticut

Jaar
2016

Onderzoeksvraag
Onderzoek in het Nationaal Archief om informatie te verzamelen over Józef Retinger in het archief van de Bilderbergconferenties.

Józef Retinger

De Bilderbergconferenties zijn politieke bijeenkomsten met een besloten en streng geheim karakter waarbinnen internationale beeldvorming en ideeën centraal staan. Deelnemers zijn invloedrijke figuren uit de westerse wereld voornamelijk uit het bedrijfsleven, politiek, wetenschap, media en de financiële wereld. De eerste Bilderbergconferentie werd georganiseerd in 1954 naar aanleiding van de verslechterende relatie tussen de Verenigde Staten en Europa. Deze conferentie vond plaats in hotel De Bilderberg in Oosterbeek. Initiatiefnemers waren onder andere de Pool dr. Józef Retinger en Prins Bernhard.

Professor M. Biskupski van de historische faculteit van de State University in Connecticut benaderde mij om onderzoek te verrichten in het archief van de Bilderbergconferenties. Hij had reeds een uitgebreide biografie over Retinger geschreven, maar geen inzage gehad in het Bilderberg-archief. Biskupski was geïnteresseerd in iedere snipper informatie over Retinger – I do not wish to omit any possible materials – maar hij had geen tijd om voor dit onderzoek naar Nederland te komen. Daarop ben ik enkele dagen voor hem naar het Nationaal Archief gegaan, heb ik alle relevante documenten met betrekking tot Retinger laten kopiëren en naar hem opgestuurd.

Foto: collectie Nationaal Archief